Wednesday, June 18, 2014

Prâslea cel Voinic şi merele de aur (The Brave Young Prince and the Golden Apples - Romanian version)


Prâslea cel Voinic şi merele de aur
Inregistrarea video a dramatizarii poate fi urmarita aici: 
În această poveste este vorba de un împărat cu trei feciori care avea în grădină un măr ce făcea mere de aur. Dar împăratul nu apucase niciodată să guste din acele mere deoarece, de fiecare dată, venea un hoţ şi le fura.
După încercările celor doi feciori mai mari de a prinde hoţul, a venit şi rîndul feciorului celui mic. Noaptea, acesta a găsit o cale să nu adoarmă, iar, când se auzea ceva, trăgea imediat cu săgeata, rănind în cele din urmă pe hoţul de mere, care fugi, lăsând o dâră de sânge. Dimineaţa următoare, Prâslea luă câteva mere pe care le duse împăratului.
În cele din urmă, cei trei fraţi au pornit după hoţul de mere, urmând dâra de sânge lăsată de zmeu. Ajungând la o prăpastie, fraţilor mai mari li se făcu frică să coboare, doar Prâslea având curajul de a coborî. Acolo el ajuse la un palat de aramă şi, intrând în el, feciorul văzu o fată care fusese răpită împreună cu surorile ei de trei zmei fraţi, care voiau să se însoare cu ele. Prâslea i-a înfruntat pe primii doi zmei, ale căror palate au fost prefăcute în mere de aur, luând cu sine fetele, s-a îndreptat spre palatul de aur unde locuia ultimul zmeu şi hoţul merelor de aur. Omorând şi pe ultimul zmeu, Prâslea a păstrat mărul de aur al fetei celei mici, pe care voia să o ia de soţie.
Ajungând la prăpastie, fetele salvate de Prâslea au fost scoase la lumina zilei de fraţii mai mari, dar Prâslea, simţind că fraţii lui plănuiesc ceva necurat, a legat o piatră de frânghie, acoperită de căciula sa, pentru a-i păcăli. Când au văzut căciula, fraţii mai mari au dat drumul frânghiei, crezând că l-au omorât pe mezin. După aceasta, cei doi feciori mai mari le-au dus pe fete la împărat, şi s-au cununat cu ele.
Prâslea cel voinic a rămas aşadar singur în fundul prăpastiei. În timp ce se plimba deznădăjduit, el văzu un balaur ce ataca nişte pui de zgripsor. El a doborât balaurul, scăpând de la moarte pe pui, iar zgripsoroaica, drept mulţumire, l-a dus înapoi pe tărâmul lui.
Acolo, Prâslea află că fetele cele mari se măritaseră cu fraţii lui, iar fata cea mică se va mărita cu cel care îi va aduce o furcă cu caierul şi fusul de aur, care să toarcă singură. Auzind aceasta, Prâslea merge la argintarul împăratului, pe care îl însărcinează să promită că va aduce obiectul dorit. Prâslea a scos cloşca cu puii de aur din mărul de aur al fetei, iar argintarul a dus odoarele la curtea împăratului. Îndată ce le-a văzut, fata cea mică a ştiut că Prâslea era în viaţă, şi a cerut argintarului să-l aducă pe meşterul obiectelor de aur. Când Prâslea a apărut, şi fata şi împăratul l-au recunoscut pe dată, iar, după ce s-au îmbrăţişat, feciorul le-a povestit tot ce s-a întâmplat. Atunci au venit şi fraţii lui Prâslea. Cum i-a văzut, împăratul s-a mâniat rău pe ei. Prâslea i-a iertat, însă le-a spus că lasă ca pedeapsa pentru faptele lor să o primească de la Dumnezeu. Cei trei feciori au ieşit la poarta palatului şi fiecare trase o săgeată cu arcul spre cer. Săgeţile fraţilor mai mari au căzut drept în creştetul capetelor acestora, omorându-i pe dată, dar săgeata lui Prâslea însă a căzut la picioare. Împăratul i-a înmormântat pe feciorii omorâţi, iar prinţesa cea mică s-a căsătorit cu Prâslea.
Poveste dramatizata de elevii clasei a 5-a C de la Școala Gimnaziala „Vasile Alecsandri” Baia Mare, coordonati de prof. Elena Calincan


No comments:

Post a Comment